Što su toplinski mostovi i kako ih spriječiti?


Nije nam potrebna skupa oprema kako bismo otkrili toplinske mostove u domu. Jednostavno samo prijeđimo rukom preko zidova kada je vani jako hladno i osjetiti ćemo mjesta gdje se toplina gubi. Što su toplinski mostovi i kako možemo spriječiti ove neugodne pojave?

Što su toplinski mostovi?

 

Toplinski mostovi su dijelovi vanjske ovojnice zgrade na kojima je povećan tok topline u odnosu na okolno područje. Na tim dijelovima je slabija toplinska izolacija, odnosno veći je protok topline iz grijanih u negrijane prostore. Jednostavnije rečeno na tim mjestima se zimi gubi toplina iz doma,  a ljeti, kada bismo radije željeli da je ugodno i svježe, toplina na tim mjestima ulazi. Toplinske mostove možemo otkriti pomoću infracrvenih termografskih kamera.

 

Toplinski mostovi osim gubitka energije i povećanja troškova za grijanje, mogu uzrokovati i dodatne probleme kao što su narušavanje zdravlja i kvalitete života. Zbog toplinskih mostova može doći do orošavanja unutarnjih površina zida na kojima se skuplja i taloži prašina te se na tim mjestima mogu pojaviti gljivice i plijesan, koji mogu imati vrlo negativan utjecaj na zdravlje stanara.

 

toplinski mostovi

Zašto nastaju toplinski mostovi?

Do pojave toplinskih mostova može doći zbog više razloga:

    • ako je vanjska površina zida kroz koji se gubi toplina veća od unutarnje, kao na primjer ugao zgrade (geometrijski toplinski mostovi)
    • ako  je narušena toplinska ovojnica objekta, na primjer proboji, prepusti, spojevi, prekidi toplinske izolacije, često i na kontaktu dvaju različitih materijala različite toplinske vodljivosti (konstrukcijski toplinski mostovi)
    • kao posljedica ljudske pogreške i nestručne ugradnje, na primjer ako se toplinska izolacija ne provede u potpunosti, ako je nestručno ugrađena ili je možda bila oštećena ili natopljena vlagom prije ugradnje, kao i zbog loše ugrađenih instalacija.

 

 

 

 

Kako možemo otkriti toplinske mostove?

Toplinski mostovi se mogu otkriti na sljedeće načine:

 

    1. Pregledajmo unutarnje zidove, osobito kutove te područja oko prozora i vrata. Osjet hladnoće te vlaga i plijesan ukazuju na toplinski most.
    2. Pomoću infracrvene kamere koja pokazuje temperaturne razlike na zgradi. Toplinski mostovi na slikama pojavljuju se kao hladnija područja. U svakom slučaju, za ovakve vrste pregleda najbolje je konzultirati stručnjake koji će vas savjetovati kako ubuduće najbolje učinkovito sanirati i spriječiti toplinske mostove.
    3. Pregledajmo arhitektonske nacrte sa stručnjakom da vidimo gdje bi mogla biti ta mjesta gdje se toplinska izolacija prekida (npr. balkoni, grede, spojevi itd.)
    4. Pomoću softvera za termo inženjering možemo simulirati protoke topline te na taj način identificirati potencijalne toplinske mostove.

 

 

 

Toplinski mostovi: ključna je toplinska izolacija, planiranje i preciznost

 

Planiranje i precizna gradnja su ključni za smanjenje pojave toplinskih mostova. Ugradnjom elemenata za sprječavanje toplinskih mostova, kao npr. ugradnjom prozora bez toplinskog mosta, ulaznih vrata bez toplinskog mosta, dodatnom toplinskom izolacijom i suvremenim sustavima toplinske izolacije, možemo postići ugodnu temperaturu i osjet ugode u domu.

 

Pomoću sustava toplinske izolacije

  • smanjuju se računi za grijanje i hlađenje te se poboljšava energetska učinkovitost
  • povećava se energetski razred nekretnine, čime se povećava i njena vrijednost
  • sprječava se pojava toplinskih mostova a time i pojava plijesni.

izolacija-i-toplinski-mostovi

 

 

 

Sprječavanje nastanka toplinskih mostova uz pomoć izolacijskih materijala iz Masterplast asortimana proizvoda

 

Koji materijal odabrati za toplinsku izolaciju fasade? Općenito možemo reći da polistiren, tj. EPS, dobro funkcionira na čvrstim zidovima s visokom paropropusnošću, dok je za zidove od ćerpiča ili zemlje preporuka da se izolacija radi kamenom ili staklenom vunom.  EPS se također može uzeti u obzir za zidove od porobetona ili šupljih blokova uz pažljivu kontrolu vlage, ali kod visokih zahtjeva za zvučnu izolaciju ili protupožarnu zaštitu, unatoč većim troškovima, vrijedi razmotriti sustave za toplinsku izolaciju od kamene vune.

 

 

 

Savjet: ukoliko želite saznati više pročitajte više blogova na ovu temu, ili naš članak Toplinska izolacija – najvažnije informacije i najbolji sustavi