U ovom članku ćemo detaljnije pojasniti što je cokl tj. podnožje i zašto je važno, te koji se materijali mogu koristiti za izolaciju tog područja.

Podnožje (koje uobičajeno zovemo i cokl) u većini slučajeva podrazumijeva donjih nekoliko desetaka centimetara zida. Dakle  30 – 40 cm iznad tla je podnožje, tj. cokl, a iznad toga je fasada. Zašto je potrebno razlikovati ove pojmove? Što je potrebno znati o izolaciji podnožja (cokla)? Koji su slojevi izolacije podnožja? U ovom članku ćete dobiti odgovore na sva ova pitanja!

 

Uloga cokla

 

Cokl je dio zida neposredno iznad tla. Koja je uopće uloga podnožja? Zašto pojam podnožja tj. cokla odvajamo, odnosno zašto cokl ne tretiramo kao dio fasade?

 

Zato što je podnožje izloženo drugačijim utjecajima od ostatka fasade. Ovo područje je posebno izloženo vlazi, tj. oborinskim vodama, kiši, snijegu i blatu. U zimskom razdoblju je čak izloženo i soli kojom se posipaju staze i putevi kako bi se spriječila poledica.  Dakle, podnožje je izloženo vlazi i raznim mehaničkim opterećenjima više od ostatka fasade.

 

Dobro izvedeni cokl se lako čisti

Srećom, u današnje vrijeme su moderne žbuke za podnožja lako perive.  Nema razloga za brigu da će nakon lošeg vremena ostati dugotrajne mrlje na podnožju.

 

Mehanička otpornost je izuzetno važna

Ali na cokl ne utječu samo oborine i sol, već je puno izloženiji raznim mehaničkim utjecajima od same fasade.

 

 

 

Cokl ne smije ostati neizoliran

 

Kada se spomene toplinska izolacija, uglavnom svi pomisle na toplinsku izolaciju fasade. Međutim kako bi se spriječio gubitak topline potreban je kontinuirani sustav toplinske izolacije.  Jednako su važni i izolacija krova, kao i kvalitetni prozori i vrata, te izolacija podnožja. Toplina bježi gdje može i ako jedno važno područje ostavimo neizolirano, skupo plaćena toplina će se izgubiti upravo na tom području.

 

 

Cokl ujedno ima i estetsku funkciju

Većina podnožja vizualno se razlikuje od ostatka fasade. Najuočljivija su podnožja ona obložena različitim oblogama, a uobičajeno je i da se žbuka na podnožju razlikuje u boji ili teksturi od ostatka fasade. Dakle podnožje, tj. cokl, nije samo funkcionalni element već i doprinosi estetskom dojmu cijele kuće.

 

 

Kako izgleda izgradnja cokla?

 

Na podnožje možemo gledati kao na masivniji, jači dio fasade.  Osnova je ista, slojevi su slični, samo su materijali čvršći. Slojevi se nanose na zid sljedećim redoslijedom:

 

 

 

Kao što je već spomenuto, podnožje se može obložiti različitim materijalima, od ukrasnih kamenih obloga do betonskih ili klinker opeka i slično. U ovim slučajevima se materijali za oblaganje lijepe na toplinsku izolaciju. Prilikom planiranja izgradnje potrebno je obratiti pozornost na odgovarajuću nosivost ljepila i cijelog sustava, budući da su ovi ukrasni materijali teški, te ukoliko nisu dobro pričvršćeni lako se mogu odvojiti od zida.

No vratimo se na gore prikazane slojeve: dobro je znati da je žbuka za podnožje izuzetno otporan, tvrd i lako perivi materijal. Ali, koja je uloga XPS ploče za toplinsku izolaciju?

 

XPS ploče se izrađuju u boji kako bismo ih lakše razlikovali od EPS ploča 
XPS ploče se izrađuju u boji kako bismo ih lakše razlikovali od EPS ploča

 

XPS ploča: idealno rješenje za izolaciju podnožja

XPS ploče su, isto kao EPS ploče, izrađene od polistirena. Razlika je u tome što u proizvodnom procesu polistiren ne ekspandira, već ekstrudira (EPS: expanded polystyrene; XPS: extruded polystyrene). Na taj način se dobije materijal koji je vodootporan, te puno čvršći od tradicionalnog EPS-a. XPS ploče su otporne na mraz a također sprječavaju pojavu plijesni. Zbog toga je poželjno cokl izolirati XPS pločama. U modernim zgradama koriste se razne debljine ploča od 8 do 10 cm, debljina ploče ovisi o tome koju sposobnost zadržavanja topline ima zid.

 


Related products